25 Mart 2009 Çarşamba

“22 Mart Dünya Su Günü” ve “5. Dünya Su Forumu”
Su Paha Biçilemez Doğal Bir Mirastır
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 1992 yılında Rio de Janerio'da düzenlenen BM Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda dünyada suyun giderek artan öneminden dolayı her yıl 22 Mart gününün “Dünya Su Günü” olarak kutlanmasına karar vermiştir. 1993 yılından bu yana her yıl farklı temalarla kutlanmakta olan Dünya Su Günü, 2009 yılında “Sınır Aşan Sular Bizi Birbirimize Bağlar” mesajı ile kutlanmaktadır.
2009 yılı Dünya Su Günü ülkemiz için ayrı bir önem taşımaktadır. Çünkü, 5. Dünya Su Forumu, Türk Hükümeti ve Dünya Su Konseyi tarafından “Farklılıkların Suda Buluşması” sloganı ile 16-22 Mart 2009 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenmektedir. TEMA Vakfı, 5. Dünya Su Forumuna izleyici olarak katılmaktadır. Gerekli gördüğü platformlarda ve imkanlar dahilinde “Su Yönetimine İlişkin Politika ve Stratejilerini” katılımcılar ile paylaşacaktır.Dünyadaki toplam su miktarı 1,4 milyar km3’tür. Bu suların % 97,5’i okyanuslarda ve denizlerde tuzlu su olarak, % 2,5’i ise nehir ve göllerde tatlı su olarak bulunmaktadır. % 2,5 gibi çok az miktarda olan tatlı su kaynaklarının % 90’ının kutuplarda ve yer altında hapsedilmiş olarak bulunması, insanoğlunun kolaylıkla yararlanabileceği elverişli tatlı su miktarının ne kadar az olduğunu göstermektedir. Üstelik küresel iklim değişikliği, dünyadaki su rejimini değiştirmekte, çok kıt olan su varlığının doğru, verimli ve adil şekilde paylaşımında yeni stratejiler ve uyum sürecinin belirlenmesini zorunlu kılmaktadır. DSİ’nin verilerine göre Türkiye su zengini bir ülke değildir. Ülkemizin tüketilebilir yerüstü ve yeraltı su potansiyeli yılda ortalama toplam 112 milyar m3 ‘tür. Kişi başına düşen yıllık 1.652 m 3 su miktarına göre ülkemiz su azlığı yaşayan bir ülke konumundadır. TEMA, suyu paha biçilemez doğal bir miras olarak tanımlamaktadır ve suyun kamu tarafından “güvenli içme suyu”, “katlanılabilir maliyet”, “adil sunum”, “verimli ve sürdürülebilir” tüketim anlayışına dayalı olarak sağlanması gerektiğine inanmaktadır.(AÇIKLAMA TEMA VAKFI)

2 yorum:

  1. Gerçekten insanın susuz yaşaması imkansızdır.Çok kıt olan sularımızı daha verimli kullanmalıyız.Susuz kalmak istemiyorsak su israfından kaçınmalıyız...

    YanıtlaSil
  2. susu yaşayamayız değil mi?onun için suyumuzu bilinçlice kullanalım.su hayatımızın en önemli unsurlarındadır.nasıl nefessiz yaşayamıyorsak susuzda yaşayamayız.su hayattır.

    YanıtlaSil