27 Mart 2009 Cuma

Geri dönüşüm, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılmasıdır.
Tüketilen maddelerin yeniden geri dönüşüm halkası içine katılabilmesi ile öncelikle hammadde ihtiyacı azalır. Böylece insan nüfusunun artışı ile paralel olarak artan tüketimin doğal dengeyi bozması ve
doğaya verilen zarar engellenmiş olur. Bununla birlikte yeniden dönüştürülebilen maddelerin tekrar hammadde olarak kullanılması büyük miktarda enerji tasarrufunu mümkün kılar. Örneğin, yeniden kazanılabilir alüminyumun kullanılması alüminyumun sıfırdan imal edilmesine oranla %35'e varan enerji tasarrufu sağlamaktadır.
Atık malzemelerin hammadde olarak kullanılması
çevre kirliliğinin engellenmesi açısından da önemlidir. Kullanılmış kağıdın tekrar kâğıt imalatında kullanılması hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltabilmektedir. Örneğin bir ton atık kağıdın kâğıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenebilmektedir.
Daha güzel ve sağlıklı bir yaşam için geri dönüşüme önem vermeliyiz.

3 yorum:

  1. Yenilenemeyen hammadde kaynaklarının hızla tüketildiği dünyamızda özellikle Türkiyede bu kaynakların en etkin ve en verimli bir şekilde kullanılması ve birim alana düşen kirliliğin minimun noktaya çekilmesi gerekir.Bunu geri dönüşümle başarabiliriz...

    YanıtlaSil
  2. geri dönüşüm ile hammaddeleri tekrar tekrar kullanabiliriz.kaynaklarımızı verimli kullanırsak hem doğa hem biz insanlar kazanırız.

    YanıtlaSil
  3. BENCE ÇOK GÜZEL BİR YAZI BUNU GRUPLADA PAYLAŞIRSAN SEVİNİRİM

    YanıtlaSil