28 Mart 2009 Cumartesi

AB SERA GAZI SALINIMINI AZALTMAYI HEDEFLİYOR

Avrupa Komisyonu, sera gazlarının 2020′ye dek yüzde 20 azaltılması için, 27 birlik üyesinin enerji ihtiyaçlarının rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklardan sağlanmasını hedefliyor.Avrupa Komisyonu sera gazı salımının azaltılması için kolları sıvadı. Komisyon toplantısında 2020 yılına kadar gaz salımının yüzde 20 azaltılması için bir “yol haritası” hazırlandı. İlk olarak her üye ülkenin rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji hedefleri belirlendi.
Bu oran halihazırda yüzde 1.3 yenilenebilir enerji kullanan İngiltere için yüzde 15, enerjisinin yüzde 40′ını yenilenebilir kaynaklardan sağlayan İsveç için ise yüzde 49 olarak belirlendi. Yeni bir çözüm olarak sunulan biyolojik yakıtların karayolu ulaşımında kullanılan yakıtlar içinde yüzde 10 pay sahibi olması düşünülüyor.Şirketlerin de sorumluluğu varSadece hükümetler değil şirketlere de sorumluluklar düşüyor. Şirketler yarattıkları kirlilik için izin belgeleri alacak. Şirketlerin atmosfere ne kadar zehirli gaz bırakabileceğini belirleyen kotalar artık Brüksel’de belirlenecek. Uygulamada ülkelerin ekonomik durumları da göz önünde bulundurulacak. Zengin ülkelerin hedefleri daha ağır olacak, yoksul ülkelerin emisyonlarının artmasına izin verilecek.
Planın uygulanması için üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor.
Ancak bazı üye ülkeler Rusya ve Çin’le rekabeti yitirmemek için bu plana sıcak bakmıyor. Bu da bu onay sürecini geciktirebilir. Çevreci örgütler de hedeflenen yüzde 20 oranının az olduğu görüşünde. Çevreciler, Birlik üyesi ülkelerin sera gazı salımının 2020 yılına kadar yüzde 30 oranında azaltılmasını istiyor.
AB Komisyonu, önlemler sayesinde karbondioksit salınımının yılda 900 milyon ton kadar ve fosil yakıt kullanımının yılda 300 milyon ton kadar azaltılacağını belirtiyor. Komisyon, yıllık yaklaşık 15 milyar euro maliyet getireceği hesaplanan yenilenebilir enerji zorunluluğunun yüksek teknolojinin desteklenmesi, yaratılacak yeni istihdam ve enerji ithalatı bağımlılığının azaltılması gibi avantajlar dikkate alındığında tercih edilebileceğini ifade ediyor.

1 yorum:

  1. sera gazının salınımını azaltmaya yönelik çalışmalar gerçskten çok güzel.enerji ihtiyacının rüzgar ve güneş gibi çevreye olumsuz birşey bırakmayan yenilenebilir kaynaklardan sağlanması çevre adına güzel bir faaliyet olur.

    YanıtlaSil