28 Mart 2009 Cumartesi

GERİDÖNÜŞÜMÜN FAYDALARI

Hammaddeye olan ihtiyaç azaltırEndustriyel kuruluşlarda Geridönüşüm, hammaddeye olan ihtiyacı azaltır. Geridönüşümle, önceden kullanılmış materyallerin yeniden kullanılması, her seferinde aynı oranda hammaddenin doğadan alınmasına gerek bırakmaz.
Enerji tasarrufu sağlar. Geridönüşüm sırasında maddeye uygulanan kimyasal ve fiziksel işemler, hammaddeye uygulanandan daha az olduğundan, işlem sırasındaki enerji ihtiyacını azaltır. Hammaddeyi kaynağından çıkarıp, işleneceği mekana taşımak ve işlemek, geridönüşümden daha çok enerji gerektirir. Dolayısıyla üretimde, hammade kullanımını azaltmak büyük oranda enerji tasarrufu sağlar. Örneğin aluminyum kola tenekelerini geridönüştürmek, ham alümünyumdan yeni kola tenekeleri üretmeye oranla %95 enerji tasarrufu sağlar. Kullanılan maddeye göre tasarruf edilen enerji oranı değişmektedir fakat göz ardı edilemeyecek bir gerçek var ki geridönüşüm, hatırı sayılır oranda enerji tasarrufu sağlamaktadır.
Çöp alanlarına olan ihtiyacı azaltırÇöpler geridönüştürüldüğü zaman, yeni çöp alanlarına olan ihtiyacı azattığı gibi, hava kirliliğine büyük etkisi olan çöp alanlarındaki çöplerin yakılmasını önler. Sonuç olarak geridönüşüm, çöplerin toplanması ve yokedilmesi için ihtiyaç duyulan alanı azalttığından, yeryüzünde daha temiz ve sağlıklı alanın kalmasını sağlar.
Ekonomiye olan etkileri; Geridönüşüm kısa vadede pahalı gibi görünse de, uzun vadede ekonomiye büyük katkılar sağlamaktadir. Öncelikle hammaddeye olan ihtiyacı azalttığından doğal kaynakların etkili kullanımını sağlar. Bu da kaynakların tükenip, ithal edilmesine ve ekonomik problemlerin ortaya çıkmasına engel olur. İkinci olarak geridönüşüm, yeni iş alanları ve yeni çalışma imkanları yaratmaktadır. Yapılan yatırımlarla yaratılan çalışma imkanları ve hammaddeye olan ihtiyacın azalması sayesinde ülke ekonomisi büyük ölçüde kazanç sağlamaktadır.
Ozona ve Küresel ısınmaya olan etkileri; Katı atıkların azaltılması ve geridönüşüm küresel iklim değişikliklerini etkilemektedir. Geridönüşüm kimyasal maddelerin yanmasını önlediğinden, yanma esnasında açığa çıkan zararlı gazların ozon tabakasına ve küresel ısınmaya olan etkilerini azaltır. Ayrıca geridönüşüm esnasında materyallerin yeniden dönüştürülmesi, hammadde işlenimi esnasında, hammade içerisinde var olan diğer kimyasallarında yanmasıyla açığa çıkan karbondioksiti azaltır. Böylece daha az karbondioksit atmosfere yayılır. Temiz bir çevre ile turizme katkı koyarTemiz bir çevre her zaman turistlerin beğenisini toplar ve ülke için iyi bir imaj yaratır. Hem görsel hemde sağlık açısından çok önemli olan geridönüşüm, doğal hayatın korunmasına da katkı koyar. Doğasına sahip çıkan bir toplum, toplumların gözünde farklılık yaratır.
”Biz bu dünyayı babalarımızdan miras değil, çocuklarımızdan ödünç aldık”Sonuç olarak, geridönüşüm, doğaya atık olabilecek maddeleri yararlı kaynaklar haline getirip, kaynakların etkili kullanılmasına ve böylece çocuklarımıza daha iyi bir dünya bırakabilmemize olanak tanır.

2 yorum:

  1. Geri dönüşüm için her kentte bir organizasyon olmalı bence.İnsanlar bu konuda bilinçledirilmeli.Bunada belediyeler ön ayak olmalı.

    YanıtlaSil
  2. geri dönüşüm çevremiz için güzel bir olay.bu sayede hem çevre kirlenmiyor hemde materyaller yeniden kullanılmış oluyor.enerji tasarrufu içinde harika.

    YanıtlaSil