28 Mart 2009 Cumartesi

ANTARTİKA BUZULLARI ALARM VERİYOR

Sayısal veri tahminlerine göre 2006′da kıtadan kopup denize karışan buz miktarı 192 milyar ton. Bu rakam Nil Nehri’nin bir yıl içinde denize döktüğü su miktarının iki katından fazla.
Antarktika kıtasında şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı araştırmaya göre küresel ısınma son 10 yıl içinde kıtadaki buz kaybı hızını yüzde 75 oranında artırdı.Tahminlere göre 2006′da kıtadan kopup denize karışan buz miktarı 192 milyar ton. Bu rakam Nil Nehri’nin bir yıl içinde denize döktüğü su miktarının iki katından fazla. Bu, buharlaşma ve yağışlar dışarıda bırakılarak yapılan hesaplara göre dünyada deniz seviyesinde 0.5 mm.’lik yükselme anlamına geliyor. 1900-2006 yılları arasındaysa deniz seviyesinin 10-20 cm. arasında yükseldiği tahmin ediliyor.
Antarktika’nın tamamen erimesi durumunda deniz seviyelerinin metrelerce yükselebileceği düşünülüyor. Bu, nüfusun yoğun olduğu delta bölgeleri için tehdit oluşturuyor.

3 yorum:

  1. Sayısal ifadelerle de açıklanan bu ve buna benzer durumlar için hemen önlem alınmalı bence.Göz göre göre yaşam alanlarımızı daraltıyoruz...

    YanıtlaSil
  2. buzulların erimesi gerçekten facia olur.bunun için önlemler alınmalı yoksa insanlar için yani yaşam alanlarımız için büyük bir felaket olur.

    YanıtlaSil
  3. Yasam alanlarımızı verimli hale getirmek için çabalmalıyız yoksa bu elimizde bulunan yasam alanlarımızı her gecen gün kaybetmekteyiz

    YanıtlaSil